2014. október 10., péntek

9. Programok, Inarin Koulu, első előadásom

Üdv, kedves olvasók!

Rájöttem, hogy gyakrabban kellene írjak, mert az egy héttel ezelőtti dolgok már homályosak kicsit, de megpróbálom felidézni.
Múlt héten pénteken mielőtt elment a norvég csoport, még délelőtt tudtunk nekik egy kis szabadtéri játékos programot szervezni.


Délután a lakótársaim finn nyelvórát tartottak nekem, nagyon szuper kis tananyagot állítottak össze, de nagyon nehéz :( De ettől függetlenül kűzdök és menni fog! :)
Másnap, szombaton egynapos röplabda tábort szervezett Mirva, aki nagyon szeret röplabdázni! Ide olyan gyerekek jöttek, akik csak most ismerkednek ezzel a sporttal és a nap lényege az volt, hogy megtanulják az alapokat, illetve megszeressék a játékot :)


Vasárnap szabad voltam, így elhatároztam, hogy elmegyek biciklivel a városba vásárolni ezt-azt. A város 10km-re van innen és kb a 8. km után jöttem rá, hogy otthon hagytam a pénztárcámat.... hát igen, ilyen az én szerencsém. Szóval a vásárlás aznap elmaradt, de ez annyira nem nagy baj, mert volt még itt mindenem..

Hétfőn a hely iskolába, az Inarin Koulu-ba látogattunk, ahol nemzetközi hét kezdődött. (az első kép az iskola honlapjáról van. http://www.peda.net/veraja/inari/koulu )


Hétfőn és kedden is itt töltöttük a délelőttöket, amikor különböző nemzetközi témájú előadások voltak, amiből én nem sokat értettem...
A délutánokat pedig a Vintti nevű helyen töltöttük, ami az ifjúsági ház. Itt megbeszélések voltak a két hét múlva tartandó drogprevenciós napokról.Megmondom őszintén, ez a két nap nem volt annyira jó számomra. Nem értettem semmit, nem találtam a helyem, fura volt, de szerencsére szerdától minden sokkal jobb lett :)
Szerdán reggel Mirvával Ivaloba mentünk, bejelentkezni a rendőrségen. Erről az egész folyamatról csak annyit írok, hogy ha valaki sokalja a magyar bürokráciát, az inkább ne jöjjön Finnországba. ;) Szerintem kb november lesz mire minden hivatalos papíromat sikerül elintéznem...
Ivalo városban vettünk még egy finn SIM-kártyát is (már csak telefon kell hozzá...) és sikerült elintézzek egy nagyobb bevásárlást is.
Délután nekiálltam a nagy projektemnek: Túró Rudit készítettem. Ez eddig annyira nem nagy szám, de tudnotok kell, hogy itt nincs olyan túró amit mi otthon ismerünk... Na de megoldottam és nagyszerűen sikerült :)Másnap reggel kicsit izgulva keltem fel, hiszen eljött az én napom, a nemzetközi hét csütörtöki napján én tartottam előadást. Tényleg izgultam, nem tudtam, hogy mennyire fogja őket (13 év körüliek) érdekelni a témám, de szerencsére nagyon jól sült el. A prezentációmban volt szó az EVS-ről, Magyarországról, Gyuláról, magyar találmányokról, ünnepekről, ételekről, tanultunk pár szót magyarul, mindenki készített kokárdát, és a végén természetesen megkóstolhatták a túró rudit is :) Nagyon jól érezték magukat, és természetesen én is. A tanárok is azt mondták, hogy nem látták még ezeket a gyerekeket ennyire motiváltnak! Kifejezetten büszke vagyok magamra :)
Ebéd után egy másik osztályba mentem, ahol 6 évesek tartottak nekem finn órát! Hihetetlenül cukik voltak, egymás szavába vágva próbáltak nekem 45 perc alatt megtanítani mindent. Az óra végén még énekeltek nekem is egyet :)) Szuper nap volt!!!
Összességében elmondható az, hogy az osztályok a magyar társaikhoz hasonlítva hihetetlenül jól felszereltek, néha csak kapkodtam a fejem, hogy itt minden van...

Ma péntek van, az utolsó munkanap a héten. Ma kaptam egy nagyon jó feladatot, jövőhéten szinte végig ezt fogom csinálni, igazán testhezálló :)
5 helyszínt kell berendezzek, díszletezzek, amelyeket a drogprevenciós héten a résztvevők kis csoportokban körbejárnak. Lesz egy fogorvosi rendelő, egy házibuli, egy kórházi szoba, egy baleseti helyszín, és egy folyosó, ahol azt fogom ábrázolni, hogy napi egy doboz cigi árából a napok, hetek, hónapok és évek alatt mi mindent lehetne vásárolni. Izgalmas feladat, igazi kreatívkodós, szuper lesz :)

Legyen szép hétvégétek! 
Hyvää viikonloppua! :)

Ui.: Tökre örülök ha van kivel beszélgetni skype-on, szóval nyugodtan fel lehet venni :) vigyuri néven találtok meg :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése