2014. október 26., vasárnap

10. Winter is coming

Üdv mindenkinek!

Sajnálom, hogy elég ritkán írok, de elég sok dolgom van mostanában - szerencsére. :)

Ebben a bejegyzésben valószínűleg nem fogom tartani az időrendet, de megpróbálok több élményről is írni.

Amint az előző bejegyzésben is írtam, rendeztünk egy drogprevenciós hetet, ami ezen a héten került megrendezésre. A program úgy nézett ki, hogy minden nap érkezett 5-7 csoportnyi gyerek, akik csoportokban haladtak végig az állomásokon. Az előkészületek során az én feladatom volt, hogy ezeket a helyszíneket berendezzem. Volt fogorvosi rendelő, házibuli, egy motoros baleset helyszíne, egy kórházi szoba, illetve egy folyosó, ahol a falakon lehetett látni, hogy napi egy doboz cigi árából a hetek, hónapok, évek alatt mennyi mindent tudnának venni. Képet most a házibuli helyszínéről mutatok:A helyszínek bejárása alatt minden csoportnak volt két főszereplője, akik a csoportot vezették, egy jó és egy rossz. A jó megpróbálta minden hülyeségről lebeszélni a rosszat, aki persze nem hallgatott rá. Egészen addig amíg baleset nem érte és kórházba került. Itt volt a következő feladatom, mert amíg a csoport a baleset helyszínén volt, a rossz szereplő jött hozzám és a feladatom az volt, hogy 10 perc alatt minél valósághűbb sérültet alakítsak belőle. Voltak zúzódásokk és nyílt seb az arcukon, gipsz a kézen, infúzió bekötve, vérnyomásmérő, szívmonitor... minden ami kell :)


Minden nap egy közös lezárással és visszajelzéssel ért véget...
Amikor volt szabadidőnk esténként akkor a konyhában is alkottam ezt azt, csináltam pl guacomolet és a lakótársaimnak palacsintát is különböző ízesítéssel :)Egyik nap voltun a Siida-ban is, ami a számi múzeum. Itt egy hihetetlen dolog történt: A büfében találtam igazi KÁVÉT :O mármint espressot.
Na igen, itt teszek egy kis kitérőt. A finn kávé a legtöbb magyar számára ihatatlan lenne, viszont a finnek naponta literszámra isszák. Ez egy filterben kávén átcsöpögtetett barnás löttyöt jelent. Amikor azt írtam, hogy literszámra, akkor nem hazudtam, egy kicsit utánaolvastam: Magyarországon az átlag évi kávéfogyasztás 3,32kg, míg Finnországban 11,94kg. Nekem a fenti képen látható kávé volt az első, mióta itt vagyok az országban. Egyébként ha már kitértem, akkor mesélek egy kicsit még a helyi étkezési szokásokról. Reggelire legtöbbször puuro-t szoktam enni, ami kását jelent és egészen sok féle gabonából el lehet készíteni. Ezt árulják ilyen kis zacskókban is, ami pont elég egy reggelire. Nem gondoltam volna, hogy nekem elég lesz, de őszintén szólva, alig birom megenni, annyira tömény. ezeket általában valamilyen gyümölccsel ízesítik, én van, hogy keverek bele egy kis lekvárt is. A finneknél bár csak a három főétkezés van, de egyébként folyamatosan esznek. Mindig van az asztalokon valami kis snack: keksz, csoki, fánk, karjalanpiirakka (ha valakit érdekel, akkor szivesen elmagyarázom, hogy mi ez :) )... De vannak még itt furcsaságok, pl a salmiakki, de erről majd máskor, most elég volt ennyi kitérő...
Visszatérve a Siida-ra, szintén itt vettem egy kis rénszarvas snack-et, ami bár elég sós, de nem rossz.

Ahogy a címben is írtam, közeledik a tél. egyik éjszaka -19 fok volt, bár most megint +1 fok körül van, így az a kicsi hó is éppen olvad ami eddig volt :(

Pénteken a Vintti-ben voltunk, ahol terveztük a fiataloknak aHalloween bulit. Nagyon szuper lesz, jövő héten folytatjuk a dekorálást, illetve a jelmezemet is el kell készítsem valamikor.

Itt találtam ezt a könyvet is, amiből bár semmit nem értek, de örültem, hogy valami ismerőssel találkozok:


Jövő hét elején lesz egy céges csapatépítő buli, ahol én fogom készíteni az ebédet! Szurkoljatok, hogy jó legyen :)
Mára ennyi, szép napot nektek! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése